Комисията по социални дейности проведе среща с пенсионерските клубове в община Бургас

Публикувано от d.bonchev на

При засилен интерес премина срещата на Комисията по социални дейности към Общински съвет – Бургас с представители на пенсионерските клубове в общината. Инициативата е част от поредица дискусии, които местният парламент инициира с бургазлии от различни обществени сфери. Целта на срещите е граждани и общински съветници съвместно да начертаят целите, начините за реализирането им, както и стъпките за успешно  развитие на града.

„Няма как да градим бъдеще без да чуем хората, които са дали минало и настояще на Бургас. От първия си ден този Общински съвет работи успоредно за привличане и задържани на младите хора в града ни и за подкрепа и активно включване на възрастните хора в социалния живот.“ – написа адвокат Михаил Хаджиянев, председател на ОбС – Бургас, в поздравителния си адрес до присъстващите.

Над 40 души от ръководствата на пенсионерските клубове представиха пред членовете на социалната комисия въпроси, отнасящи се до функционирането на клубовете, сроковете за подаване на отчетни документи, кандидатстването по програми и важни теми, касаещи включването на общността в социалния и културен живот.

Председателят на комисията д-р Диан Господинов и колегите му, общинските съветници Мариела Кирова, Ясен Проданов и Димчо Грудев благодариха на присъстващите за активното участие и заявиха готовност да съдействат за реализация на предложенията и проектите им.

Представителите на пенсионерски клубове отчетоха положителните резултати от усилията на Общински съвет и Община Бургас за подобряване на условията, в които извършват дейността си.

„Смея да твърдя, че никъде в страната няма такова отношение към пенсионерските клубове, каквото има в Бургас от страна на местната управа“ – каза председателят на Сдружение на пенсионерите 2024. 

Като важна за тях възрастните хора определиха програмата „Активни пенсионери“, инициатива на кмета Димитър Николов, която предоставя финансова помощ за реализиране на художествена дейност, участие във фестивали и разнообразни културни събития.

В срещата участие взе и заместник-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Михаил Ненов, според когото успешният модел за работа на пенсионерските клубове се дължи както на изключително дейните и ангажирани възрастни хора в града, така и на добрия синхрон в работа на Община Бургас и Комисията по социални дейности към Общински съвет. Заместник – кметът се ангажира да бъдат оптимизирани срокове за кандидатстване по различните общински програми, така че да бъде максимално добре обезпечатана дейността на пенсионерските клубове.

Срещи в този формат, по предложение на присъстващите, ще се провеждат на всеки 4 месеца.

ГАЛЕРИЯ
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка